Productiever Werken: 5 tips

Je kent het wel, dat gevoel aan het einde van de dag. ‘’Wat heb ik nou eigenlijk vandaag gedaan?!’’ Je dit afvragen is een eerste essentiële stap om meer uit je dag te halen.

 

Het idee achter dit artikel is niet zozeer om langer te werken, of harder. Het gaat er vooral om dat jij slimmer gaat werken. In dezelfde tijd meer gedaan krijgen, wat zorgt voor meer resultaten en meer geluk en voldoening.

Productiever werken begint met overzicht

Weten wat je te doen staat is de eerste van onze 5 tips. Dat zou de basis moeten zijn, een overzichtelijk schema van wat je wilt doen om vervolgens vanaf daar je dag of week in te gaan plannen. Ik zie het als een bouwsteen, de structuur die jou echt verder gaat helpen.

 

Al de 5 methodes die hieronder genoemd worden, zijn direct toe te passen. En een bonustip die jij vandaag krijgt is: stel het nou niet uit. Het is zo makkelijk om te zeggen, dat bureau opruimen, dat ga ik volgende week maandag doen. Als jij weet wat jou echt verder kan helpen (incl. de voorbereiding van jouw nieuwe manier van werken), zou je het aan de hand van deze prioriteiten kunnen inplannen om vervolgens direct van start te gaan.

 

Want het doel is slimmer werken. Meer tijd overhouden voor de leuke dingen. Dingen die jou echt wat opleveren, zoals geluk.

Mijn top-5 tips op het gebied van productiviteit

Weet wat je te doen staat

Dit is direct een van mijn meest waardevolle inzichten. Het klinkt zo simpel, toch hebben velen hier zoveel moeite mee. Weet jij precies wat jou te doen staat? Maak dit overzichtelijk zodat je echt weet waar je aan kunt gaan werken zodat dit jou ook wat oplevert.

Hierbij zijn bijvoorbeeld een to-do lijst handig, evenals goed kunnen plannen. Daar spoedig meer over.

Plannen

Als het goed is weet jij wat er moet gaan gebeuren. Klopt dat?

Weet jij wat je precies wilt gaan doen? Dan is het tijd om dit te plannen. Je wilt hier niet in doorslaan (wat past bij jou?) al merk ik zelf wel dat hoe meer ik plan, hoe meer ik gedaan krijg. 

Heb jij vaste momenten dat je echt in de focus-modus kunt werken? Deze momenten kun je gebruiken om aan taken te werken die een stuk meer aandacht vereisen. Zo zijn er ook tal van taken waar je minder focus voor nodig hebt, welke je misschien wel in de trein kunt doen, na die ene afspraak.

Timemanagement

Hoe lang kun jij je het beste focussen? Ik zelf werk altijd in blokken van 25 minuten, met daarna een korte break van 5 minuten. Per blok probeer ik me dan echt te focussen op 1 ding. Wellicht werkt voor jou wel een heel ander model? 

Experimenteer hiermee. Kom erachter wat voor jou het beste werkt. 

De essentie hier is dat het kan lonen om tijd te investeren in het achterhalen welke manier van werken voor jou optimaal is.

Opgeruimd bureau

Is jouw bureau opgeruimd? Uiteindelijk gaat het ook hier erom wat goed voor jou werkt. Echter is al vaak bewezen dat een opgeruimd bureau bijdraagt aan een opgeruimd hoofd, waardoor je meer mentale ruimte hebt om je te focussen en productief te zijn.

Daar aan toevoegend kan ik natuurlijk ook melden dat het goed is om na te denken over ‘waar’ werk ik het beste. Is dat thuis, zonder afleiding? Of juist op (een) kantoor. Wees kritisch, op de lange termijn kan het je zoveel opleveren.

Muziek

Weet jij wat voor jou werkt? Geen muziek, rustige muziek of juist opzwepende klanken. Dit is echt de moeite waard om je in te verdiepen. Er zijn tal van afspeellijsten met ‘bewezen focus-muziek’, wellicht is dat wat voor jou?!

Wie zijn wij?

Olmo van Beurden is trainer voor Ondernemers op het gebied van structuur en productiviteit. Met name ondernemers die (te) veel chaos in hun kop/agenda ervaren, kunnen een stuk meer rust in hun kop creeëren aan de hand van tal van methodes. Iets voor jou? Get in touch!

No Comments

Post A Comment