Telefoongebruik in de ochtend -wist jij dit?

Het klinkt zo onschuldig; je wekker gaat, je drukt deze uit en je ziet de notificaties die je de afgelopen nacht hebt mogen ontvangen. Een WhatsApp-bericht, een paar likes op je laatste IG-post, een bericht van je nieuwste match op Tinder en die reminder dat je vanavond met je broer gaat eten.

Niets is echter minder waar. Deze 𝘷𝘦𝘳𝘴𝘭𝘢𝘷𝘪𝘯𝘨 kost je een stuk meer dan dat je wellicht zou vermoeden. Of beter gezegd: deze verslaving kost je een stuk meer dan dat je zou willen inzien.

Veel mensen schamen zich voor hun telefoon-verslaving. Het zou wel goed en fair zijn om je te realiseren dat bij de grote IT-bedrijven de slimste mensen op deze wereld werken. Dag en nacht focussen zij zich alleen maar op de tijd die jij op je telefoon doorbrengt – en die zou het liefst zo groot mogelijk zijn. Dat is ook gewoon geen eerlijke strijd.

Voor nu: waarom is het telefoongebruik direct na het opstaan nou zo slecht?

I 𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 𝐌𝐈𝐍𝐃𝐒𝐄𝐓

Vanaf het moment dat jij je telefoon pakt en de berichten die binnenkomen, begint te lezen, komt jouw mindset in een reactieve staat. We gaan aan op hetgeen anderen van ons willen, wat anderen ons laten zien of wat anderen ons voorstellen.

𝐉𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐥𝐢𝐞𝐬𝐭 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥𝐞, je bent niet meer in charge.

In de ochtend kun je jouw routines ook op zo’n manier inrichten dat jij wel in controle bent.

II 𝐕𝐄𝐑𝐒𝐋𝐀𝐕𝐈𝐍𝐆

Als je meteen na het wakker worden naar je telefoon grijpt, laat je deze onbewust de controle over je nemen. Jouw telefoon heeft je in z’n macht. Voordat je zelfs maar de kans hebt gehad om voor jezelf te denken, word je meegezogen.

In de ochtend kun jij de toon voor jouw dag zetten. Laat jij je op dit moment al leiden door jouw telefoon en alle apps die hierop staan?

III 𝐇𝐄𝐓 𝐒𝐂𝐇𝐀𝐀𝐃𝐓 𝐉𝐎𝐔𝗪 𝐌𝐄𝐍𝐓𝐀𝐋𝐄 𝐏𝐑𝐄𝐒𝐓𝐀𝐓𝐈𝐄𝐒

Jouw telefoon dichtbij je hebben, kost jou al mentale energie, zelfs als deze uit staat. Elke keer dat jij afgeleid wordt door je telefoon, kost dit je energie. De mens is al niet goed in multitasken, en jouw telefoon speelt dat nou alleen maar in de kaart.

Jij wilt dus voorkomen dat je al vanaf ‘s ochtends vroeg energie aan het slurpen bent vanuit jouw brein.

Stel je eens voor dat je elke dag fresh kunt beginnen. Een mooi voorbeeld voor jezelf stellen. Een instelling die jou laat shinen! Alleen deze realisatie kan jou al zoveel opleveren.

No Comments

Post A Comment