5 Alternatieve Tips voor thuiswerkende Ondernemers

Sinds maart 2020 staat het internet vol met lijstjes, gericht op zowel reguliere werknemers als thuiswerkende ondernemers, die voor jou handig zouden kunnen zijn. Voor veel mensen zijn die lijstjes zeker ook erg nuttig, ikzelf heb er ook voldoende naar gekeken. Ik vond het echter tijd worden om met 5 tips te komen die wat minder vaak gehoord zijn, die jou hopelijk aan het denken kunnen zetten over thuiswerken.

Hoe jij omgaat met thuiswerken heeft voor mij ook voor een groot deel te maken met mindset. Vind jij het allemaal wel prima als je al je werk gedaan krijgt? Of ga je actief aan de slag met alles uit je dag te halen, wat goed kan leiden tot een hoge productiviteit, meer gedaan krijgen in minder/dezelfde tijd en zo dus meer ruimte over te houden voor de echt leuke dingen.

Reguliere tips voor thuiswerken

Om een aantal veel voorkomende tips dan toch even te noemen – om ook diegenen voor wie dit wellicht nieuw is waarde te kunnen bieden – heb ik er een aantal opgenoemd hieronder, zonder hier al te diep op in te gaan.

I Ga naar buiten

Of het nou in de ochtend is, tijdens de middag of aan het einde van de werkdag, zorg dat je dat huis uitkomt. Zeker op drukke dagen (waarin het werk ‘leuk en verslavend’ is), kan dit er soms bij inschieten. Het is op zoveel vlakken bewezen dat frisse lucht en even een andere omgeving, evenals de lichamelijke beweging, zoveel goeds doen.

II Gratitude

‘s Ochtends (kan ook voor het slapengaan, of beide) 3 zaken opschrijven waar je dankbaar voor bent. Dit is nog relevanter als je thuiswerkt en dus niet die ene grappige collega bij de koffiemachine tegen gaat komen. Het klinkt wellicht wat ‘suf’ als je er nog nooit mee gewerkt hebt, het kan je echter zoveel geven.

III Echte contacten

Zorg voor echte contacten: in de co-work waar je normaal zit of op die ene afspraak maak je vaak zo contact met anderen. Thuis gaat alles via videobellen, wat prima is. Het persoonlijke contact kan je echter mooie inspiratie geven, naast een goed gevoel. Het gevoel van gehoord te worden of even lichamelijk contact met iemand te hebben. Let hier dan ook extra op.

IV Clean your Desk!

Dit wordt nog door velen vergeten, onderschat dit niet!

V Wees strikt op jouw werkuren

Hier geldt hetzelfde voor als bij tip 4, want als jij tot 17:30 werkt, werk dan ook echt tot 17:30. Natuurlijk, in de avond kan je heel makkelijk je laptop nog even openklappen om toch nog een klant voor je bedrijf binnen te halen. Wat is dit het echter waard, kan dat niet tot de volgende ochtend wachten? Let goed op jezelf.

VI Get Dressed

Hoeveel lekkerder werk jij als je schoenen, een mooie pantalon en een gestreken hemd aanhebt?! Ik snap heel goed dat een joggingbroek en tshirt makkelijker is. Echter kunnen jouw kleding jou een heel eind op weg helpen om in de juiste work mood te komen!

Tips waar jij wellicht nog niet aan had gedacht voor thuiswerkende ondernemers

Zo, dat hebben we achter de rug, dan kunnen we nu naar het écht leuke deel gaan kijken. Want dit zijn tips waar jij wellicht nog niet eerder aan hebt gedacht. En indien jij hier een of meerdere punten toch al wel doet, daag ik je uit om mij te (blijven) volgen, want op al deze vlakken ga ik steeds een stapje verder. Meer mensen inspireren, meer mensen verder helpen. Dat is het doel.

I Morning Routine

Laten we vandaag eens verder kijken dan ‘je bed opmaken’, ‘een flesje water drinken’ of ‘3 x per week ‘s ochtends sporten’ als routines – allemaal zaken waar ik wel heel erg achter sta, don’t get me wrong. Wellicht kunnen ze (opnieuw) onderdeel worden van jouw Morning Routine. Laten we voor nu echter een stap verder gaan.

Jij kunt als ondernemer (zeker als je dit zo kunt inplannen) ‘s ochtends routines gaan inbouwen die jou een headstart geven, elke dag weer. Want voor hoeveel ondernemers is het heel normaal om wakker te worden en dan al vrij snel, met een kop dampende koffie, je computer te openen en op het e-mail tabblad te klikken. Dit kan zo anders!

Stel je toch eens voor: elke dag tussen 08:30 en 09:30 (of 09:00 – 10:00 of 08:00 – 09:00) een uur zelfstudie, een uur lezen of een andere manier hoe jij aan een lange termijndoel werkt. Dat eerste uur van de dag kun je ook aan jouw nieuwe boek schrijven, een dagelijkse blog schrijven of iets anders wat in jouw work schedule past. Stel je toch eens voor hoeveel je gedaan kunt krijgen als je, consistent, elke dag het eerste uur aan iets specifieks besteedt. 

Just imagine!

II Jouw planning

Denk actief na over je planning (meer controle over indeling).

Dit sluit mooi aan op het eerste punt. Op tal van manieren kun jij, op een gestructureerde manier, zoveel uit je dag halen. Je zit thuis, bent ondernemer dus – als het goed is – heb je controle over je agenda en hebt een flink aantal uren waar op je kunt werken. 

Naast dat eerste uur van je dag, kun je ook bijv. tussen de middag gaan sporten (als jou dat goed ligt) of net dat sparringsuurtje met andere ondernemers inplannen. Jouw dag hoeft echt niet alleen maar om puur effectieve werkuren te gaan.

Ook het door mij regelmatig geprezen review-momentje kan je in jouw dag inbouwen. Zoals je ziet gaat het bij al deze voorbeelden om groei, voor jou als persoon (waar ook jouw onderneming mee groeit). Je dient hier wel voor open te staan aangaande jouw mindset, aangezien je hier dus tijd in jezelf investeert, wat pas op de lange termijn jou (meestal) iets tastbaars oplevert.

III Online Netwerken

Actief online netwerken kan jou veel geven. Want in hoeverre heb jij jouw reguliere netwerk-momenten intact? Ondernemers die veel thuiswerken, kunnen op dit vlak vaak zoveel meer winst behalen. Zowel online als offline moet je er soms gewoon wat harder voor werken, zeker als je dus niet regelmatig nieuwe mensen ontmoet in een co-work space of op evenementen. 

Sta stil bij het feit of jij voldoende netwerkt en indien het antwoord ‘nee’ is, mag je best eens een half uurtje uittrekken om actief na te denken over hoe je dit kunt verbeteren.

IV Treat Yourself

Ben jij zo druk dat je tijdens de lunch een snelle boterham met kaas naar binnen werkt? Prima! Je moet dat ook vooral helemaal zelf weten. Ik ben echter volledig van mening dat je ook tijdens jouw lunch best aan jezelf mag denken. Verwen jezelf eens.

Ook ‘eten’ of ‘voeding’ is iets waar je best eens een moment voor mag plannen om over na te denken. Wat vind jij lekker, wat is realistisch (plan het bijv. zo in dat je op zondagavond, naast het vaste koken, al een hele hoop kunt voorbereiden waar je tijdens de week van kunt genieten als lunch.

V Keep Educating Yourself

Hoe houd jij jezelf scherp? Hoe blijf jij groeien op jouw vakgebied? Veel ondernemers verdrinking thuis in het reguliere werk of hun laptop, iets wat gemakkelijk op de loer ligt. Werk jij met een coach of kies je juist voor zelfstudie-cursussen? Je kunt hier zoveel uit halen voor jezelf, wat jou op de lange termijn veel kan opleveren.

Dit is ook iets wat je af en toe wellicht gewoon even moet horen/lezen. Het is het meer dan waard om echt tijd in te ruimen voor eigen ontwikkeling, het leren van nieuwe dingen. En hierbij heb ik het dus niet over het even in de avonduurtjes te doen. Die wil je echt even vrij houden van werk. Dus ook die zelfstudie, plan die lekker overdag.

No Comments

Post A Comment