De Nieuwe AI-chat vertelt jou (en weet) alles over voornemens voor 2023!

2023 komt nu echt in zicht en zoals elk jaar zijn er weer velen die voornemens opstellen voor het komende jaar. Uit onderzoek is gebleken dat van de Amerikanen zo’n 40% van de bevolking bezig is met voornemens voor het nieuwe jaar, waar het niet onaannemelijk is dat de cijfers in een land als Nederland vergelijkbaar zijn (bron: ChatGPT, OpenAI). Laten we een aantal sleutelvragen rondom voornemens eens wat beter bekijken en dan voornamelijk vanuit deze ‘nieuwe manier voor het verzamelen van informatie’.

Je hoeft tegenwoordig niet meer aan te komen op een verjaardag met het ‘nieuwtje’ over ChatGPT; velen kennen dit reeds en het aantal gebruikers neemt spoedig toe. Er zijn echter ook voldoende geluiden te horen die de geloofbaarheid van de huidige vorm in twijfel trekken (incl. de founder van de chat gebaseerd op Kunstmatige Intelligentie (AI) Sam Altman). Het feit is wel dat het heel interessant is om eens een aantal vragen rondom voornemens langs deze meetlat te leggen.

‘’Het is elk jaar weer hetzelfde; zoveel mensen stellen doelen op voor het nieuwe jaar, waar blijkt dat ze na een week of 3 tot 5 de moed opgeven omdat ze de doelen niet leuk vinden of deze te uitdagend blijken te zijn’’, aldus Olmo van Beurden, productiviteitscoach. ‘’Er zijn tal van redenen waarom je een doel niet haalt en er zijn ook tal van stokken achter de deur die je kunt toepassen. Echter is de intrinsieke motivatie hetgeen wat echt gaat bepalen of jij een voornemen om kan zetten tot een gewoonte.’’

Wat zijn de meest voorkomende doelen waar mensen aan werken?

De eerste vraag die we aan OpenAI stelde gaat over de doelen waar je het vaakste van hoort. Daarbij kregen we een lijstje met toch een aantal leuke voorbeelden.

Een aantal hebben betrekking op iemands gezondheid, dan wel mentaal als fysiek. ‘’In vorm komen of afvallen, gezonder eten, stoppen met roken en/of drinken en het ervaren van minder stress in combinatie met meer rust en ontspanning’’ zijn allemaal voorbeelden die de chatdienst gaf. Een studie uit 2017 gedaan op de Stockholm University toonde aan dat meer dan 70% van de ondervraagden aangeven ten minste één voornemen te hebben op het gebied van fysieke gezondheid. Wat dat betreft lijkt het dus terecht dat deze voorbeelden als eerst worden genoemd.

‘’Veel van de andere doelen hebben, direct of indirect, natuurlijk ook veel invloed iemands (mentale) gezondheid’’, aldus van Beurden. ‘’Veel mensen zijn toch bezig met geluk en hanteren dat vaak als einddoel bij het opstellen van een doel of voornemen.’’ 

Andere voorbeelden van voornemens die vaak terugkomen zijn ‘’het besparen van geld of uit de schulden komen, het leren van nieuwe vaardigheden of een hobby, meer reizen en het hebben van een positieve invloed op de wereld (bijv. door het teruggeven aan de gemeenschap)’’. Een studie van Ipsos onder Canadezen toont aan ruim 40% van de ondervraagden een voornemen aanneemt omtrent de financiële status. Een nog groter aantal (48%) van de ondervraagden geeft aan uit de schulden te willen komen, blijkt uit dezelfde studie. Hier zien we dus ook dat het zeer actueel en relevant is dat deze voorbeelden in het antwoord terug te vinden zijn.

Als laatste voorbeeld kom je in de relationele sferen, waar er toch veel mensen zijn die ook ‘’actief aan de gang gaan met het verbeteren van relaties met familie en vrienden.’’

Hoe lang houden mensen zich aan hun nieuwjaar resoluties?

‘’Het kan een uitdaging zijn voor mensen om zich aan hun Nieuwjaars resoluties te houden en de duur dat mensen in staat zijn om hun resoluties vol te houden kan sterk variëren. Uit sommige onderzoeken blijkt dat ongeveer 80% van de mensen hun voornemens in de tweede week van februari opgeeft, terwijl anderen schatten dat slechts ongeveer 8% van de mensen hun voornemens kan verwezenlijken’’, aldus de chatdienst

Waar dat dan precies aan ligt kijken we in de volgende vraag naar. OpenAI is al zo volledig, dat ze deze vraag automatisch beantwoorden (zodat dat ‘ie specifiek gesteld was). Voor het artikel hebben we dat deel even weggelaten. Wel erg interessant dus om te zien dat de Kunstmatige Intelligentie (terecht) inschat dat je naast het antwoord op je vraag ook aanvullende informatie verlangd, of in ieder geval in bepaalde gevallen.

Een recente studie uit het Verenigd Koninkrijk geeft aan dat ongeveer 2 op de 3 personen de voornemens binnen een maand al overboord gooien. Dat zou dus mooi aansluiten op de gegevens die hierboven getoond worden.

Waarom lukt het veel mensen niet om zich aan de doelen te houden?

Er zijn veel redenen waarom mensen zich niet aan hun Nieuwjaars voornemens houden, zo stelt ChatGPT. Enkele veelvoorkomende redenen zoals te lezen viel in het automatisch gegenereerde antwoord zijn:

  1. ‘’Onrealistische doelen stellen: Mensen stellen vaak doelen die te moeilijk of te breed zijn om te halen, wat demotiverend kan werken en het moeilijk maakt om gemotiveerd te blijven.
  2. Gebrek aan planning: Zonder een duidelijk plan of strategie kan het moeilijk zijn om op koers te blijven en je doelen te halen.
  3. Gebrek aan verantwoording: iemand hebben die je verantwoordelijk houdt, of dat nu een vriend, familielid of coach is, kan u helpen gemotiveerd en op koers te blijven.
  4. Gebrek aan inzet: Het vergt toewijding en doorzettingsvermogen om je aan een voornemen te houden, en als je je niet volledig inzet voor een verandering, zal het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven.
  5. Het leven staat in de weg: Soms kunnen onverwachte gebeurtenissen of omstandigheden het moeilijk maken om je te concentreren op je voornemens.
  6. Niet genieten van het proces: Als je niet geniet van de reis naar je doel, zal het moeilijker zijn om gemotiveerd en toegewijd te blijven.’’

 

Olmo van Beurden kan zich goed vinden in dit lijstje. Hij sluit af met: ‘’uiteraard is er meer dan de zes punten hierboven, waar in het algemeen realistische doelen stellen vooral erg belangrijk is. De meeste andere ‘redenen’ die genoemd worden, zijn eerder tools die jou kunnen helpen bij het behalen van je doelen, waar de grootste winst zit bij het opstellen van de doelen; voel je je gemotiveerd en zijn de doelen haalbaar?!’’

No Comments

Post A Comment