Effectief een evaluatiemoment van jouw doelen instellen

Ik ben hier zelf al geruime tijd mee bezig en het heeft zo’n verschil gemaakt.

Het heeft me altijd ook echt wel houvast gegeven, het helpt je om vaste momenten in je week te creëren waardoor je gaat zien dat dit voor andere dingen goed kan.

Een (aantal) vaste blok(ken) waarin je je email beantwoordt, een vast blok per dag waarin je leest/studeert of een vast moment waar je inderdaad dít gaat doen.

Als jij elke dag of week met doelen werkt, is dit super effectief. Ik doel natuurlijk op het reviewen van jouw doelen. 

Stel jij elke dag/week doelen voor jezelf? Pak die er dan nog eens regelmatig bij. Waarom zou je 5 doelen stellen voor een bepaalde week en er dan niet meer naar kijken? Ik weet echter hoeveel mensen dit niet doen – en daar is zoveel gemiste potentie.

Leuk om in de theorie zou duiken en jou daarin mee te nemen

Waarom zou je jouw doelen evalueren?

Een vast moment (of een moment dat steeds anders is, zolang je maar consistent bent) in de week – of per dag – waarin jij de voortgang van jouw doelen onder de loep neemt is essentieel om productief en efficiënt met doelen te werken. 

Een regelmatige evaluatie van je doelen helpt je gefocust en gemotiveerd te blijven op wat je wilt bereiken. Je kunt de vooruitgang bijhouden en aanpassingen doorvoeren waar nodig.

Door je doelen regelmatig te herzien, zorg je ervoor dat deze relevant blijven. Dit kan je helpen om eventueel noodzakelijke aanpassingen aan je doelen te maken om ervoor te zorgen dat je nog steeds werkt aan iets dat echt belangrijk voor je is. Voor mij is (bijna) altijd elk doel opgeschreven met potlood want het kan gewoon gebeuren dat je ze in het proces wilt aanpassen – helemaal niet erg. Zolang het voor jou werkt, werkt het.

Een regelmatige evaluatie van je doelen kan je helpen bij het identificeren en overwinnen van obstakels die je ervan weerhouden je doelen te bereiken. Door dit regelmatig te doen zul je voor jezelf achterhalen wat goed werkt en wat juist minder goed werkt voor jou. Aan de hand daarvan maak je aanpassingen en kom je steeds dichterbij dé ideale manier van reviewen voor jou. 

Het regelmatig evalueren van jouw doelen geeft je tevens de optie om successen te vieren. Het helpt je heel erg om on track te blijven, terwijl je streeft naar dat grotere doel. Stilstaan bij- en het vieren van het behalen van doelen is ook gewoon heel erg leuk en je verdient dit ook. Doe jezelf dus niet tekort!

Een aantal tips om jouw doelen te evalueren

Idealiter kies je een vast moment om jouw doelen te evalueren. Is dit voor jou elke vrijdagochtend (zodat je op vrijdag nog echt actief aan jouw doelen kunt werken) of wellicht is voor jou zondagmiddag beter – zodat je in ieder geval hetgeen wat niet behaald is, voor de week erna inplannen.

Vaste momenten inbouwen ter review helpt omdat je er zo een gewoonte van te maken. Gewoonten zijn gemakkelijker vol te houden als ze op regelmatige tijdstippen worden ingepland en het herzien van doelen is daarop geen uitzondering. Als je er een gewoonte van maakt, wordt het gemakkelijker om je eraan te houden en is de kans kleiner dat je het vergeet.

Het koppelen van jouw evaluatiemoment aan een bepaalde gebeurtenis of mijlpaal kan helpen. Kies, zoals ik eerder al schreef, bijvoorbeeld voor het einde van de week – wat voor velen en logisch moment zou zijn om deze review te doen. Kwartaaldoelen kun je het makkelijkste evalueren aan het einde van het kwartaal, waar je ook direct doelen voor het komende kwartaal opstelt.

Sommige mensen vinden het fijn om met een bepaalde app te werken of juist hun agenda. Het gaat erom dat jij een manier vindt die bij jou past en voor jou werkt. 

Heb jij iemand die jou helpt bij jou doelen? Dit wordt ook wel een Accountability Partner genoemd. Waarom zou je het alleen doen als het ook samen kan? Gezelliger én doeltreffender.

Zelf fungeer ik ook vaak als Accountability Partner in m’n trajecten, naast alle theorie en het opstellen van een aantal persoonlijke doelstellingen. Zelf heb ik tevens ook een Accountability Partner, wat voor mij echt een wereld van verschil is.

No Comments

Post A Comment